Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Όσο δε βαριέστε εσείς, τόσο δε βαριέμαι και γω!

Βγήκε σήμερα στις ειδήσεις του Alter, ο υφυπουργός παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέτζος και μίλησε για τα χρέη και το έλλειμμα (μιας και τα προβλήματα της παιδείας τα έχει λύσει όλα...).


Για άλλη μία φορά πιπίλισε την καραμέλα της Φεβης, περί χρέους που κληροδοτήθηκε σε αυτούς από το ΠΑΣΟΚ αλλά και πως αυξήθηκε λόγω τόκων από παλαιότερες δανειακές υποχρεώσεις. Μάλιστα τόλμησε να δηλώσει πως αυξήθηκε μόλις 25 δισ την τελευταία πενταετία...

Αν και τα έχω ξαναπεί πολλές φορές (δείτε εδώ και εδώ) τα ξαναλέω μήπως και εμπεδωθούν!

Το ελληνικό δημόσιο χρέος το Δεκέμβρη του 2003 ήταν 178 δισ € (και μάλιστα μειούμενο κατά 1 δισ σε σχέση με το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους!) ενώ το Δεκέμβρη του 2008 ανήλθε σε 262 δισ €. (262 μείον 178 κάνει, με τα λιγοστά μαθηματικά που γνωρίζω, 84 και όχι 25!)

Σύμφωνα και πάλι με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το 2003 το δημόσιο έλλειμμα ήταν 10 δισ € και σήμερα το δημόσιο έλλειμμα είναι 14 δισ €.

Τώρα για τόκους δείτε την εικόνα μιλάει από μόνη της... (για τους δύσπιστους δείτε εδώ, εισηγητική έκθεση, κεφάλαιο 4, σελίδα 136)


Από 9,5 δισ € που πλήρωνε το δημόσιο για τόκους το 2004, το 2009 υπολογίζεται (όσο μπορεί να ισχύει αυτός ο προϋπολογισμός..) 12 δισ €. Κάτι το οποίο παρουσιάστηκε από τους εισηγητές του προϋπολογισμού ως επίτευγμα (λόγω της μείωσης ως ποσοστό).

Οπότε θα πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς ισχύει. Ή μειώθηκαν οι τόκοι, οπότε και δεν αποτελούν πρόβλημα, ή αυξήθηκαν και για αυτό δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ αλλά οι α-δέξιες κινήσεις της κυβέρνησης...


Προειδοποίηση: Επειδή η έρευνα αυτή μου έχει πάρει κάποιες ώρες είμαι διατεθειμένος να την αναδημοσιεύω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ασχέτως επικαιρότητας...


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP