Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...

Από το: neolaia-pasok-evias.blogspot.comΑκούμε τον τελευταίο καιρό τα περισπούδαστα λόγια πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και διαφόρων (γνωστών-αγνώστων) μεγαλοδημοσιογράφων, να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως με τις ανεύθυνες πολιτικές του καταδίκασε τη χώρα να έχει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και υποθήκευσε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας!! Αυτό ακριβώς με ώθησε να ψάξω ποια ακριβώς είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος το οποίο όλοι σήμερα συμφωνούν πως αποτελεί τον κύριο βραχνά της ελληνικής οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος λοιπόν το Δεκέμβριο του 2003, δύο μήνες πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κ. Καραμανλής ήταν 178 δισ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο του 2008, και σχεδόν πέντε χρόνια μετά, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα 260 δισ ευρώ. Μάλιστα μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 300 δισ ευρώ.Συνεπώς ο κος Καραμανλής και το οικονομικό του επιτελείο θα πρέπει άμεσα να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πως αυτή η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο. Δηλαδή να εφαρμόσει μία οικονομική πολιτική, τα τελευταία πέντε χρόνια, που από τη μία δεν αύξανε τις δαπάνες για παιδεία και υγεία και από την άλλη αύξησε το δημόσιο χρέος, χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε κάποια βαθιά “μεταρρυθμιστική” τομή η σε κάποιο μεγάλο σχέδιο δημοσίων επενδύσεων.


Όλα αυτά μόλις 17 μήνες από την εκλογή του στις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν εν μέσω θέρους και πυρκαγιών με το πρόσχημα της ανάδειξης νέας κυβέρνησης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008. Ένας προϋπολογισμός που όπως αποδεικνύεται σήμερα δεν τηρήθηκε ούτε στο ελάχιστο, αφού το έλλειμμα που προβλεπόταν ήταν 2,5% και έκλεισε στο 3,7%. Αυτό απλά αποδεικνύει πως η ελληνική κυβέρνηση δε βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της δικής της αδιέξοδης πολιτικής. Μίας πολιτικής που κάνει την Ελλάδα να χάνει έδαφος όσον αφορά την εμπιστοσύνη των αγορών σε αυτήν με αποτέλεσμα να δανείζεται όλο και ακριβότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ, το 2001 μέχρι και πριν ένα χρόνο η χώρα μας δανειζόταν κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα ακριβότερα από την Γερμανία. Σήμερα δανείζεται με διαφορά 3,5% (με περαιτέρω αυξητικές τάσεις) κάτι που αποδεικνύει τη δυσπιστία των ξένων στη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας και στα μέτρα-ημίμετρα της κυβέρνησης.


Τώρα το θέμα όμως είναι τι κάνουμε; Μία νέα κυβέρνηση είναι μόνο ικανή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή με βέβαιο μέλλον που να μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επενδυτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί. Το 1993 μετά από την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια οικονομία στα πρόθυρα της διάλυσης (με τεράστια ανεργία, ελλείμματα, σε ύφεση και με επιτόκιο δανεισμού στο 20%!!). Μόλις σε λίγους μήνες κατάρτισε ένα πρόγραμμα σταθερότητας που έπεισε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, τα επιτόκια έπεσαν, η χώρα μπήκε σε αναπτυξιακή τροχιά, ανέλαβε και διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, εντάχθηκε στην ΟΝΕ ενώ παράλληλα απέκτησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που είχε δει ποτέ ο τόπος.


Η λύση είναι μία, οι εκλογές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όχι για την κατάληψη της εξουσίας, αλλά γιατί ο τόπος απαιτεί, όσο ποτέ άλλοτε, να κυβερνηθεί και να διέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα και με κοινωνική δικαιοσύνη από την εγχώρια κρίση η οποία εντείνεται περαιτέρω από τη διεθνή.Παντελής Κωνσταντίνος

Υπεύθυνος Δικτύων ΤΟ Ερέτριαςπηγή: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

http://www.mof-glk.gr/en/publications/debt/51.pdf
http://www.mof-glk.gr/en/publications/debt/bulletin_32_eng.pdf


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP