Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Που θα βρείτε τα λεφτα?

Η πιο γελοία ερώτηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς. Τα χρήματα που έχει το δημόσιο είναι αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής (έσοδα) αλλά που τα χαλάει (δαπάνες).

Πολύ σωστά συνεπώς ο πρόεδρος είπε πως τα χρήματα υπάρχουν, σημασία έχει που τα χαλάμε!



Όταν μία κυβέρνηση έχει μέσα στην πενταετία τριπλασιάσει σχεδόν τους ανείσπρακτους φόρους (απο 12 σε 31 δισ €) λόγω της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και όταν έχει διπλασιάσει σχεδόν τις πρωτογενείς δαπάνες (από 31 σε 53 δισ €), η απάντηση "τα χρήματα υπάρχουν" (τόσο για εξοικονόμηση της σπατάλης όσο και για αύξηση των εσόδων) δεν προκύπτει ούτε από αμηχανία αλλά ούτε και από αδυναμία!

Είναι λογικό με τον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, με την αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από τα παραπάνω ποσά να εξασφαλισθεί. Την ίδια στιγμή το κόστος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι από τα παραπάνω ποσά (6 δισ περίπου).

Δεν είναι συνεπώς γελοίο να μας παρουσιάζει ο Κ Καραμανλής και τα στελέχη της ΝΔ ως πανάκεια για την έξοδο από την κρίση τη μηδενική αύξηση σε μισθούς και συντάξεις (αφού εξασφαλίζει μόλις μερικές εκατοντάδες εκατ € ενώ οι πολιτικές της τελευταίας 5ετίας εκτόξευσαν τη σπάταλη κατά δεκάδες δισ €)?


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP