Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα πρόγραμμα επιβεβλημένο!

Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

Δίχως να περάσει λίγη ώρα αρκετοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως όσα ανακοίνωσε ήταν μόνο εύκολα λόγια και πως σε μία δύσκολη συγκυρία, όπως η σημερινή, θα έπρεπε να ακολουθηθεί μία πιο αυστηρή πολιτική που να προσεγγίζει τις ανακοινώσεις Καραμανλή...

Μπορεί για κάποιους να είναι αδιανόητο μία πολιτική να είναι και φιλολαϊκή και ταυτόχρονα σταθεροποιητική για την οικονομία μιας χώρας, αλλά οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένες

Η αγορά, τη στιγμή αυτή που μιλάμε ασφυκτιά Συνεπώς μία πολιτική όπως αυτή που ακολουθήθηκε την τελευταία πενταετία -που θα συνέχιζε να επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα- θα οδηγούσε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

Δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικο να χαρίζεις πάνω από 5 δισ φοροελαφρύνσεις στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, να ενισχύεις με 28 δισ (μετρητά και εγγυήσεις) τράπεζες που είναι κερδοφόρες και δεν το έχουν ανάγκη, να επιβαρύνεις με νέους έμμεσους και άμεσους φόρους τα χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα να διατηρείς στάσιμες τις αποδοχές τους! Είναι και γελοίο οικονομικά!

Μπορεί πρόσκαιρα να αυξάνεις τα έσοδα (με τη φοροεπιδρομή των πολλών) και να μειώνεις τις δαπάνες (με τη στασιμότητα των αποδοχών) αλλά τα αποτελέσματα είναι πέρα για πέρα παροδικά και εμφανή μόνο στα απόλυτα νούμερα! Μία τέτοια πολιτική ουσιαστικά βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση (και την παρατείνει...) και εκ των πραγμάτων τα δημοσιοοικονομικά στοιχεία, για τη βελτίωση των οποίων έχουν γίνει οι εν λόγω "θυσίες", έχουν χειροτερέψει (επειδή υπολογίζονται με βάση το ΑΕΠ, το οποίο μειώνεται λόγω ύφεσης)!

Καλό θα είναι λοιπόν να ξεσυνηθίσουν κάποιοι που κόπτονται για το αν φορολογηθούν παραπάνω οι τράπεζες ή οι μεγαλομέτοχοι παρά για το επίπεδο ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού!

Μπορεί τόσο καιρό να ζητά συνεχώς ο κ Καραμανλής από του πολίτες να κάνουν υπομονή και να σηκώνουν εξ' ολοκλήρου το βάρος επειδή λαμβάνει μέτρα, αλλά τα μέτρα που λαμβάνει αντί να βελτιώνουν δυσχεραίνουν την κατάσταση!

Όπως είπε και ο ΓΑΠ: "Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις!"

Ήρθε λοιπόν η ώρα να τις πάρουμε!


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP