Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Η απάντηση Σαμαρά και η ανακοίνωση Περλεπέ.

Στην ερώτηση της κας Περλεπέ σε σχέση με το αρχαίο θέατρο Ερέτριας και το ιερό της Αρτέμιδας απάντησε ο κ Σαμαράς.

Σε ότι έχει να κάνει με το αρχαίο θέατρο αναφέρει:

"Η διεύθυνση αναστήλωσης αρχαίων μνημείων έχει συντάξει πρόταση για την προστασία αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας. Η πρόταση αυτή προβλέπει σε πρώτη φάση την αποκατάσταση του κοίλου του θεάτρου στις 8 πρώτες σειρές που σώζονται in situ, του σκηνικού οικοδομήματος, των αναλημμάτων. του Ευρίπου και των θολωτών διόδων του μνημείου. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου οι προτάσεις αυτές αποτελούν ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, για την υλοποίηση των οποίων θα προηγηθεί κατά περίπτωση η εκπόνηση επιμέρους μελετών για καθένα από τα μέρη του θεάτρου καθώς και εξειδικευμένες μελέτες (γεωτεχνική μελέτη, στατική μελέτη, μελέτη συντήρησης). Επισημαίνεται ότι ο χρόνος που χρειάζεται για την αναστήλωση ενός αρχαίου θεάτρου καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η κατάσταση διατήρησης, το υλικό και η παθολογία του μνημείου. Επισημαίνουμε επίσης ότι δεν απαιτείται για όλα τα θέατρα ο ίδιος χρόνος αποκατάστασής τους, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προκαθοριστεί με ακρίβεια. "

Η κα Περλεπέ σε δελτίο τύπου της αναφέρει τα εξής:

"Μετά και από την απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού στην ερώτηση της βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη για το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, επιβεβαιώνεται ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του, έγιναν μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και για την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους.

Στην απάντηση αυτή o κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει περιληπτικά ότι είχε περιλάβει στην εξασέλιδη(!) σχετική απόφασή του που υπόγραψε στις 20 Ιουλίου, δηλαδή το πλήθος μελετών που δεν έχουν εκπονηθεί και των ενεργειών που δεν έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν.

Όπως ήταν επόμενο και αναμενόμενο, ο κ. Υπουργός Πολιτισμού, δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα ούτε για τις επί μέρους μελέτες, ούτε για την εκτέλεση του έργου, και δεν έδωσε επίσης καμία απάντηση στο ερώτημα της βουλευτού, σχετικά με τις πιστώσεις που απαιτούνται, ούτε αν αυτές έχουν εξασφαλισθεί

Σχετικά με το Ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα, οι ανακολουθίες των υπουργικών δηλώσεων είναι επίσης προφανείς. Στην απάντηση αναφέρεται γι’ αυτό το θέμα: «Βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού, είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας και της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, οι οποίες και θα καθορίσουν τη μορφή και το μέγεθος των επεμβάσεων».

Στη συνέχεια περιγράφονται τα βοηθητικά έργα υποδομών για την εξυπηρέτηση του κοινού (parking, εκδοτήριο εισιτηρίων, χώροι υγιεινής κ.λ.π.).
Αυτό βέβαια που προέχει είναι να διατεθούν τα χρήματα για την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας, ώστε να μπορούν να εκτεθούν ο χώρος και τα μνημεία στο κοινό, όμως ούτε γι’ αυτή την αναγκαία χρηματοδότηση γίνεται λόγος στην απάντηση.
Η κυρία Περλεπέ σχολιάζοντας τους χειρισμούς και τις ανακοινώσεις των Υπουργών, τονίζει στη δήλωσή της ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικών σκοπιμοτήτων της Ν.Δ. και των στελεχών της και ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα παιχνίδια αυτά που προσβάλλουν και τη νοημοσύνη τους και που μπορεί να αποβούν βλαπτικά για τα μνημεία."

ΥΓ: Μόνο ότι το κόστος θα είναι 3 εκατ ευρώ γνωρίζουμε αλλά και πως η επιτροπή αναστήλωσης θα αποτελείται από 7 άτομα. Όλα τα υπόλοιπα (μελέτες, χρονοδιαγράμματα κτλ) είναι είτε ανύπαρκτα είτε απροσδιόριστα...


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP