Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων "αδειάζει" το Μαρκόπουλο!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ Σαμαρά, αδειάζει ουσιαστικά τον (αναρμόδιο) Υπουργό Τουρισμού, κ Μαρκόπουλο, για τις εξαγγελίες του σε σχέση με την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας.

Η επιστολή δεν είναι ιδιαίτερα μακροσκελής και για αυτό την παραθέτω αυτούσια:

Κύριε Υπουργέ,


Με αφορμή την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προτάσεων επέμβασης σε μνημεία της Εύβοιας («Πρόταση για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας», «Πρόταση ανάδειξης του ιερού της Αρτέμιδος στην Αυλίδα»), τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου και την δέσμευση του Υπουργού Τουρισμού για άμεση έναρξη των εργασιών επί του θεάτρου και την εντός 18 μηνών αποπεράτωσή του, με σκοπό την διεξαγωγή παραστάσεων αρχαίου δράματος, οφείλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με σχετικές εγκυκλίους αποφάσεις, στο ΚΑΣ εισάγονται μελέτες επεμβάσεων, οι οποίες οφείλουν να τηρούν κατά γράμμα τις αυστηρές προϋποθέσεις που το ίδιο έχει ορίσει. Η εσπευσμένη εισαγωγή προς γνωμοδότηση ανώριμων προτάσεων για μείζονος σημασίας μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με σύνθετα προβλήματα, πέραν των θεωρητικών(;) κινδύνων για τα ίδια τα μνημεία, διαταράσσει και τον προγραμματισμό των έργων του ΥΠΠΟ που (πρέπει να) καθορίζεται από πλήθος παραμέτρων (σημασία, κατάσταση διατήρησης, γεωγραφική και χωρική διασπορά, κλπ.), με βασικότερες εξ αυτών τις ανάγκες των μνημείων και την ωριμότητα των μελετών επέμβασης. Επί πλέον, ο απόλυτος σεβασμός σε αυτή την ιεράρχηση επιβάλλεται και από τις περιορισμένες διαθέσιμες πιστώσεις (του ΕΣΠΑ ή άλλων πηγών) σε σχέση με το πλήθος των μνημείων της επικράτειας και τις ανάγκες που αυτά έχουν.

Την στιγμή που στο ΚΑΣ δεν έχουν ακόμη εισαχθεί προς έγκριση οι έτοιμες μελέτες ωρίμανσης των Εφορειών, προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά η εξέταση προτάσεων υπό τύπον περιληπτικής έκθεσης ιδεών.

Με την ευκαιρία αυτή θα υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ως θεσμικός παράγων στο τομέα της προστασίας της μνημειακής μας κληρονομιάς, θα παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των παραπάνω προϋποθέσεων, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι θα διατεθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των μνημείων της Ελλάδας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,


Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Αθανασούλης
Η Γενική Γραμματέας
Άλκηστη Παπαδημητρίου

Κατόπιν όλων αυτών απορία και ερωτήματα προκαλούν:

1) Οι (ψηφοθηρικές) δηλώσεις του κ Μαρκόπουλου, που θέτουν ως όριο για την αποπεράτωση της αναστήλωσης, τους 18 μήνες.

2) Το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο Υπουργός σε Δελτίο Τύπου του όσο και το γνωστό και μη εξαιρετέο Βήμα κάνουν λόγο για ύπαρξη και ψήφιση μελέτης, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από ΠΟΥΘΕΝΑ!

3) Το γεγονός ότι ψηφίστηκε από το ΚΑΣ μία περιληπτική έκθεση ιδεών, η οποία ουσιαστικά δεν πληρεί τις προδιαγραφές που το ίδιο το ΚΑΣ έχει θεσπίσει!

Αυτά για τώρα και θα επανέλθουμε σύντομα.


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP