Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η πλακίτσα της αποχής...

Μα καλά τι άλλο θα ακούσουμε? Η αποχή, λένε κάποιοι, προέρχεται απο τη ΝΔ και αν δεν ήταν τόσο μεγάλη θα κέρδιζε η ΝΔ!


Μια και καλή θα πρέπει να τελειώνει αυτή η πλακίτσα της ερμηνείας της αποχής!

Δεν είναι λίγες οι φορές που και εμείς είχαμε τονίσει το γεγονός ότι η αποχή παρουσιάζεται ως κάτι το "trendy" (εδώ κι εδώ).

Επίσης είχαμε τονίσει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γιατί γνωρίζαμε πως οι δημοσκοπήσεις λόγω της μεγάλης διαφοράς που παρουσίαζαν μέχρι και την Παρασκευή, θα απεγκλώβιζαν αρκετούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από το να πάνε στις κάλπες, και θα έκανε ευκολότερη την επιλογή κάποιου από τα μικρότερα κόμματα.

Η αποχή λοιπόν ανά κόμμα σύμφωνα με την Alco ήταν περίπου η ίδια. 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ απείχε ενώ από το ΠΑΣΟΚ το 27%.

Αυτοί όμως που απείχαν δεν είχαν τους ίδιους λόγους...

Κατά κύριο λόγο η αποχή μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2007 έγινε λόγω μεγάλης σιγουριάς για τη νίκη λόγω των δημοσκοπήσεων αλλά και των διαρροών των αποτελεσμάτων των exit polls.

Η αποχή των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2007 όμως ήταν κατά κύριο λόγο "ψήφος καταδίκης" στις κυβερνητικές πολιτικές! Ακόμη και να προσέρχονταν στις κάλπες θα ήταν σχεδόν απίθανο να ψηφίσουν ΝΔ και θα στρέφονταν αλλού.

Συνεπώς η αίσθηση πως "οι απέχοντες ίσως και να έδιναν νίκη στη ΝΔ", που προσπαθούν να επιβάλλουν κάποια γνωστά γαλάζια παπαγαλάκια, κάθε άλλο παρά ρεαλιστική είναι.

Κάθε άλλο μάλιστα. Αν η αποχή ήταν στα επίπεδα των ευρωεκλογών του 2004 το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα επικρατούσε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Επιτέλους ας σταματήσουν κάποιοι να προσπαθούν να "μειώσουν" την αξία της μεγάλης νίκης του ΠΑΣΟΚ. Της πρώτης νίκης εδώ και 9 χρόνια και της πρώτης νίκης σε ευρωεκλογές εδώ και 15 χρόνια!


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP