Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Θες την (μισή) αλήθεια? (Μέρος 2ο)

Συνέχεια από την προηγούμενη ανάρτηση.

4.
Η ΝΔ τα ρίχνει όλα στη διεθνή κρίση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως ψεύδεται όταν λέει πως η κρίση είναι ελληνικής προελεύσεως.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται σε εγχώριους παράγοντες. Το έχει πει άλλωστε και ο Χοακιν Αλμούνια (επίτροπος οικονομικών της ΕΕ) ότι τα προβλήματα είναι εθνικά, για αυτό και έδωσε στη χώρα μας μικρότερα περιθώρια για μείωση του ελλείμματος (μέχρι το 2010, τη στιγμή που σε άλλες έδωσε μέχρι το 2012 και 2013).
Μάλιστα δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς μία κρίση η οποία έπληξε την Ελλάδα μόλις δύο μήνες του 2008 κατάφερε να υπερτριπλασιάσει το έλλειμμα του έτους (από 1,6% σε 5%).


5)
Η ΝΔ ισχυρίζεται πως το ποσό που δόθηκε για τις τράπεζες είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που έδωσαν άλλες χώρες.

Η αλήθεια είναι πως τα ποσά που αναφέρει αποτελούν πακέτα στήριξης ολόκληρης της οικονομίας και όχι μόνο των τραπεζών. Τα πακέτα αφορούν στήριξη επιχειρήσεων, αυτοκινητοβιομηχανιών, φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που στήριξε τις όλες τις τράπεζες της ανεξαιρέτως (χωρίς καν να της το ζητήσουν) τη στιγμή που αυτές δεν έχουν εμφανίσει καν ζημίες (ούτε καν στο πρώτο τρίμηνο του 2009).

6)
Η ανεργία μειώθηκε σε 7,9%, στο χαμηλότερο σημείο από το 1998.
Αυτό που αποφεύγει να μας πει είναι την αλλαγή στην καταγραφή των ανέργων. Μέχρι το 2004 για να θεωρείται κάποιος άνεργος θα έπρεπε να έχει έως 12 ημερομίσθια το μήνα. Σήμερα ακόμη και με ένα δε θεωρείται άνεργος. (ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το βιντεάκι του Κρόγια για το θέμα?) Επίσης ξεχνά να μας μιλήσει για την αύξηση των ημιαπασχολούμενων (και ειδικά των αναγκαστικά ημιαπασχολούμενων κατά 35%)


Τέλος ως ανέκδοτο και χωρίς σχολιασμό παραθέτω τα εξής:

ΥΓ: Συγχωρέστε μου την όποια παράληψη. Βάζω στοίχημα ότι θα έχει ακόμη περισσότερες ανακρίβειες!


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP