Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Βρε Γιάννη...

Εκεί που παρατηρούσα τον πίνακα της παρακάτω ανάρτησης, σκέφτηκα να δω τι έλεγαν οι δημοσκοπήσεις τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2003, λίγους μήνες πριν την μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2004.

Τότε κάποιοι μιλούσαν για απόλυτη υπεροχή Σημίτη έναντι Καραμανλή (5 μονάδες διαφορά είχε στην καταλληλότητα!) και παραθέτω κομμάτι του άρθρου του έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη:

"Υπερβαίνει πλέον τις πέντε μονάδες το προβάδισμα του κ. K. Σημίτη έναντι του κ. K. Καραμανλή στις προτιμήσεις των Ελλήνων για την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΠαΣοΚ το διάστημα 9 ως 16 Οκτωβρίου, το 40,5% των ερωτηθέντων προτιμά για Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη έναντι 35,2% που επιλέγει τον κ. Καραμανλή. Διαφορά δηλαδή 5,3 μονάδων.

Σε ανάλογη έρευνα της ίδιας εταιρείας έναν μήνα νωρίτερα, το προβάδισμα του κ. Σημίτη έναντι του κ. Καραμανλή ήταν 3,3 μονάδες (η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί το διάστημα 10-17 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος») και τον Ιούνιο μόλις 1,8 μονάδα.

H σημαντική και συνεχιζόμενη αυτή ενίσχυση του Πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνεται και από ένα δεύτερο εύρημα της ίδιας έρευνας. Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο; Μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ με τον K. Σημίτη ή μια κυβέρνηση ΝΔ υπό τον K. Καραμανλή;» για πρώτη φορά εδώ και μήνες (αν όχι χρόνια...) η επιλογή «κυβέρνηση ΠαΣοΚ με K. Σημίτη» παίρνει ένα μικρό προβάδισμα με 38,5% έναντι 38% που δηλώνει ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε «κυβέρνηση ΝΔ με K. Καραμανλή».

Τον Σεπτέμβριο, στο ίδιο ακριβώς ερώτημα, η επιλογή «κυβέρνηση ΝΔ με τον K. Καραμανλή» είχε ένα προβάδισμα 2,3 μονάδων (36,8% έναντι 34,5% που έδειχναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση ΠαΣοΚ με τον K. Σημίτη).

Οι ειδικοί των δημοσκοπήσεων καταγράφουν αυτή την παρατεινόμενη βελτίωση για το ΠαΣοΚ όλων των λεγομένων «διλημμάτων εξουσίας», την ίδια στιγμή που προβληματίζονται επειδή το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα μεταξύ επτά και οκτώ μονάδων.

«Εχουμε την αίσθηση μιας σαφούς αναντιστοιχίας μεταξύ της συνολικής εικόνας των ερευνών και της πρόθεσης ψήφου» ομολογούσε μιλώντας στο «Βήμα» ένας από τους πιο έμπειρους pollsters. Αυτή η αναντιστοιχία φαίνεται ότι προβληματίζει πολλούς συναδέλφους του. Ηδη το εκλογικό επιτελείο του ΠαΣοΚ έχει παραγγείλει μια νέα σειρά ποιοτικές έρευνες αναζητώντας μια πειστική ερμηνεία σε κάτι που φαίνεται κατ' αρχήν παράδοξο αλλά μπορεί να κρύβει το κλειδί των εκλογών"



Με απλά λόγια εκθειάζει την ανωτερότητα Σημίτη και σχεδόν προεξοφλεί τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές! Όπως είναι γνωστό έπεσε μέσα...


Θυμίζει επικίνδυνα τα σημερινά άρθρα του με τη μόνη διαφορά ότι τα ονόματα έχουν αλλάξει. Αντί για Σημίτη, εκθειάζει Καραμανλή και αντί για νίκη ΠΑΣΟΚ, βλέπει νίκη ΝΔ! Ελπίζουμε να πέσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ μέσα...



Επίσης μοιάζουν τρομερά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, για να μην πω πως είναι ευνοϊκότερα για το ΠΑΣΟΚ σήμερα απ' ότι τότε για τη ΝΔ (ειδικά στον τομέα της κυβερνησιμότητας).



Όλο το άρθρο εδώ.




Share/Save/Bookmark

1 σχόλια:

blogger 16 Μαρτίου 2009 στις 3:20 π.μ.  

Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγραψα προχθές για τον Λούλη...
http://krogias.blogspot.com/2009/03/blog-post_3054.html

Τα "σημάδια" είναι πάρα πολύ καλά σύντροφε :)

eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP