Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Μαθήματα λογιστικής αλχημείας για αρχάριους...


Όταν το 2004 ο κ Καραμανλής εξελέγη πρωθυπουργός, η πρώτη του κίνηση ήταν η λεγόμενη απογραφή. Αφού λοιπόν κατά τη διάρκειά της έγιναν τα πάντα έτσι ώστε να υποτιμηθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (υποεκτίμηση των αποθεμάτων, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των δαπανών κ.ο.κ.) τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που έθεσαν τη χώρα σε κατάσταση επιτήρησης και έδωσαν άλλοθι για τη μη εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων του κ Καραμανλή και της ΝΔ.

Δύο περίπου χρόνια μετά την ολοκλήρωση της απογραφής και μετά από μία περίοδο “δημοσιονομικής εξυγίανσης”, κατά την οποία επιστρέψαμε στα προ της απογραφής λογιστικά πρότυπα, η κυβέρνηση κάνει αίτηση στη Eurostat για αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7%. Δηλαδή προσπάθησε να μας κάνει πλούσιους στα χαρτιά εν μία νυκτί. Η κύρια αιτία της εν λόγω αίτησης ήταν οι δημοσιονομικοί δείκτες. Επειδή υπολόγιζαν πως δεν θα κατάφερναν να επιστρέψουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ (όπως πρέπει σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης) μέσα στο 2007, αποφάσισαν να αυξήσουν πλασματικά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έτσι ώστε να μειωθεί (επίσης πλασματικά) και το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό. Η Eurostat φυσικά και δεν έκανε δεκτή την παραπάνω αίτηση και ενέκρινε αύξηση μόνο 9,7%, παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.

Λίγους μήνες μετά, και αφού έχει εγκριθεί από την ΕΕ η έξοδος από την επιτήρηση, προκηρύσσονται εκλογές από τον πρωθυπουργό (εν μέσω πυρκαγιών στην Αττική) με επίσημη δικαιολογία τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2008. Η κυβέρνηση καταφέρνει να επανεκλεγεί και τον συντάσσει. Ο προϋπολογισμός αυτός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δεν έκλεισε. Υπήρξε μεγάλη υπέρβαση και στο δανεισμό και στο έλλειμμα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει η χώρα το όριο του 3%, πριν καν μάλιστα νιώσει τα σημάδια της διεθνούς κρίσης και ξανατέθηκε υπό επιτήρηση. Απέτυχε δηλαδή ακόμη και σε αυτό για το οποίο προκήρυξε εκλογές!

Σήμερα διαβάζουμε σε δημοσιεύματα και ακούμε στα δελτία ειδήσεων πως η κυβέρνηση ετοιμάζει και πάλι αίτηση για αύξηση του ΑΕΠ (μάλλον γίναμε ακόμη πλουσιότεροι σε μόλις 2 χρόνια!). Πάλι δηλαδή, λόγω της ανικανότητας της να ακολουθήσει μία μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική, προσπαθεί με τερτίπια και λογιστικές αλχημείες να μειώσει πλασματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι να περιορίσει τις σπατάλες τις οποίες αντί να μειώσει, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά κατά 10 δισ, τις αύξησε κατά αντίστοιχο ποσό!!

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως ήθελε να παίξει με τους δείκτες, προφανώς γιατί βούλησή της ήταν να παρουσιαστεί ως αυτή που εξυγίανε, δήθεν, την Ελληνική Οικονομία. Έπαιξε και δυστυχώς για τη χώρα έχασε στο ίδιο της το παιχνίδι...


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP