Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Το μέλλον βρίσκεται στην έρευνα και ανάπτυξη!

Το ποσό του ΑΕΠ που δαπανάται από τη χώρα μας για έρευνα και ανάπτυξη είναι λιγότερο από το 1/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,57% με μ.ο. της ΕΕ των 27 1,85%).

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε σε αυτό και τις συνεχώς μειούμενες δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για την παιδεία, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς γιατί μέρα με τη μέρα η χώρα βρίσκεται σε όλο και πιο δυσμενή αναπτυξιακή θέση.

Σήμερα οι δαπάνες τόσο για την παιδεία, αλλά κυρίως για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) αποτελούν αναπτυξιακό μοχλό. Δεν είναι τυχαίο πως χώρες όπως η Σουηδία, η Φιλανδία και η Δανία καταφέρνουν να περάσουν την διεθνή κρίση σχεδόν αλώβητες λόγω των υψηλών δαπανών για παιδεία και έρευνα και ανάπτυξη, τη στροφή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη νέα τεχνολογία αλλά και στο κοινωνικό κράτος που είναι εδραιωμένο και δεν τολμούν να το αμφισβητήσουν οι εκεί συντηρητικοί

Για αυτό το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας κατά 1 δισ από το πρώτο έτος (έτσι ώστε να φτάσει το 5% στην τετραετία) αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη στο 2% του ΑΕΠ (από το οποίο 0,5% θα αφορά τεχνολογίες στο χώρο της πράσινης οικονομίας).


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP