Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η Ερέτρια παράδειγμα προς μίμηση!

Τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων Ερέτριας εντάχθηκαν στο site "ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΠΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".

Η ανάδειξη – ανάπλαση και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων της Ερέτριας αφορά ήπιες επεμβάσεις σε πέντε σημαίνοντες αρχαιολογικούς χώρους, που εντάσσονται στον οικιστικό ιστό της σύγχρονης πόλης και συγκεκριμένα, στο ιερό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος, που ιδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αι., στη Θόλο, κομψό κυκλικό κτήριο του 5ου π.Χ. αι., στο ιερό της μεγάλης αιγύπτιας θεάς Ίσιδος, στο Γυμνάσιο των κλασικών χρόνων και στα Λουτρά του λιμένος.

Οι ποικίλες επεμβάσεις υλοποιήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο, σύμφωνα με τις επιταγές της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας για την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και συνετέλεσαν τόσο στην εξασφάλιση της αναγνωσιμότητας και της πρόσβασης σε ιδιαιτέρως γνωστούς από την επιστημονική βιβλιογραφία αρχαιολογικούς χώρους, όσο και στον εμπλουτισμό των ιστορικών και αρχαιολογικών γνώσεων της περιοχής από τα νέα στοιχεία που ήλθαν στο φως. Οι επεμβάσεις αφορούσαν:

  • μικρής κλίμακας ανασκαφικές τομές και αποχωματώσεις,
  • στερεώσεις της αρχαίας τοιχοποιίας και των σύγχρονων πρανών,
  • υλοποίηση αποστραγγιστικού δικτύου,
  • τακτοποίηση και η καταγραφή των εγκατάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών,
  • συντήρηση κινητών ευρημάτων και ψηφιδωτών δαπέδων, με σημαντικότερο το ελληνιστικό δάπεδο των υδρόβιων πτηνών του Ισείου,
  • καλαίσθητες περιφράξεις, διαδρομές επισκεπτών και φυτεύσεις,
  • ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και κατασκευή οικίσκου επόπτευσης
  • τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και
  • έκδοση εποπτικού υλικού

Συνέπεια των εργασιών ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Ερέτριας, υπήρξε επίσης η βελτίωση των σχέσεων της τοπικής κοινωνίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, λόγω της απόδοσης στο κοινό αξιοποιήσιμων αρχαιολογικών χώρων, στην ανάπλαση των οποίων απασχολήθηκε μάλιστα μεγάλος αριθμός των κατοίκων της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αποτελεί καλή πρακτική, γιατί:

  • Προσδίδει ένα νέο πολυδύναμο χαρακτήρα στο αστικό ιστό της πόλης της Ερέτριας αφού δημιουργήθηκε ένα δίκτυο χώρων με διπλή λειτουργία, αυτή της προβολής και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και παράλληλα της χρήσης ως δημόσιου κήπου, αναψυχής και ανάπαυλας.
  • Οι πολεοδομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας χαρακτηρίζονται καινοτόμες λόγω της συμβολής τους στη διαμόρφωση ενός δικτύου αρχαιολογικών νησίδων εντός του αστικού ιστού της Ερέτριας, οι οποίες ήταν αποκομμένες από το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.
  • Ο αναδειχθείς αρχαιολογικός χώρος της Ερέτριας θα αποτελέσει επιπλέον «πόλο έλξης» πολλών επισκεπτών – ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες - συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου αλλά και της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου της περιοχής.


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP