Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ο Σοσιαλισμός στα όρια της παράνοιας...

Επειδή πολλά ακούσαμε για το περίφημο πλεόν Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα και για το αν και κατά πόσον μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επικαλείται τη λέξη Σοσιαλισμός, παραθέτω μία πρόχειρη μετάφραση του ορισμού Σοσιαλισμός ή Σοσιαλδημοκρατία από το wikipedia.

Ο Σοσιαλισμός ή σοσιαλδημοκρατία είναι μια πολιτική ιδεολογία της αριστεράς ή κεντροαριστεράς που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζει να ασκεί επιρροή παγκοσμίως.

Η έννοια του σοσιαλισμού έχει αλλάξει καθ' όλη τη διάρκεια των δεκαετιών από την έναρξή της. Ιστορικά, τα Σοσιαλιστικά Δημοκρατικά Κόμματα υποστήριξαν το σοσιαλισμό υπό τη στενή έννοια, που επιτυγχάνεται από τη μάχη των τάξεων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, εντούτοις, διάφορα σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα απέρριψαν την επανάσταση και άλλες παραδοσιακές διδασκαλίες του μαρξισμού και υποστήριξαν μετριότερες θέσεις, οι οποίες ήρθαν να χαρακτηρίσουν τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Αυτές οι θέσεις περιλαμβάνουν τη στήριξη ενός δημοκρατικού κράτους κοινωνικής πρόνοιας που ενσωματώνει τα στοιχεία και του σοσιαλισμού και του καπιταλισμού, που καλούνται μερικές φορές μικτή οικονομία.

Αυτό διαφέρει από τον
παραδοσιακό σοσιαλισμό, ο οποίος στοχεύει να καταργήσει την κεφαλαιοκρατία συνολικά. Οι σοσιαλδημοκράτες στοχεύουν να μεταρρυθμίσουν τον καπιταλισμό δημοκρατικά μέσω κρατικού ελέγχου και της δημιουργίας προγραμμάτων που λειτουργούν για να αντιμετωπίσουν ή να αφαιρέσουν την κοινωνική αδικία και τις ανεπάρκειες που βλέπουν ως αποτέλεσμα του καπιταλισμού.

Συνεπώς αδυνατώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις! Όσοι κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως δεν είναι σοσιαλιστικό μάλλον εννοούν πως δεν είναι σοσιαλιστικό με τη στενή (και παρωχημένη) έννοια! Εν αντιθέση με κάποιους, όντως δεν αναμένουμε την επανάσταση για να λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα... Και άντε να κατανοήσω την αντίδραση του ΚΚΕ, που ως γνωστόν είναι σκληροπυρηνικό στις απόψεις περί σοσιαλισμού! Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ γα το θέμα αδυνατώ να την κατανοήσω! Εκτός και αν η αριστερή στροφή των τελευταίων ετών τον έχει πάει (και αυτόν) στα "νερά" της σκληροπυρηνικής ερμηνείας του Σοσιαλισμού (με επανάσταση και σύσταση κράτους στα πρότυπα της ΕΣΣΔ)...

ΥΓ: Κατόπιν σχετικής αίτησης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Διεθνής (ο μεγαλύτερος πολιτικός φορέας παγκοσμίως) εξετάζει σοβαρά το ενδεχώμενο αλλαγής ονόματος. Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής είναι (κατόπιν προτασεως των ίδιων κομμάτων) το Πλουτοκρατική Διεθνής!


Share/Save/Bookmark

5 σχόλια:

blogger 26 Μαΐου 2009 στις 12:07 μ.μ.  

ή ποιο απλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει το κόμμα ένα νέο ΚΚΕ...

StevenK 27 Μαΐου 2009 στις 10:43 π.μ.  

Επειδή βλέπω ότι δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και σοσιαλδημοκρατίας να σας βοηθήσω λίγο:

Με βάση τον ορισμό "Οι σοσιαλδημοκράτες στοχεύουν να μεταρρυθμίσουν τον καπιταλισμό δημοκρατικά μέσω κρατικού ελέγχου" που το ΠΑΣΟΚ επέβαλε κρατικό έλεγχο?
Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις που έκανε είναι μέσω κρατικού ελέγχου?

"της δημιουργίας προγραμμάτων που λειτουργούν για να αντιμετωπίσουν ή να αφαιρέσουν την κοινωνική αδικία και τις ανεπάρκειες που βλέπουν ως αποτέλεσμα του καπιταλισμού", προφανώς αναφέρεστε στο χρηματιστήριο!
Είναι και αυτός προφανώς ένας τρόπος σοσιαλιστικής "αφαίρεσης την κοινωνικής αδικίας"
Προφανώς στην ίδια σοσιαλιστική λογική είναι και οι τόσες καταδίκες από την Ε.Ε. για επιστροφή χρημάτων από επιδοτήσεις, βλέπε κτηματολόγιο, ΕΡΓΟΣΕ κ.α.

Όλα αυτά και πολλά άλλα σύμφωνα με τη σοσιαλδημοκρατική λογική ήταν για τη "δημιουργία προγραμμάτων που λειτουργούν για να αντιμετωπίσουν ή να αφαιρέσουν την κοινωνική αδικία και τις ανεπάρκειες που βλέπουν ως αποτέλεσμα του καπιταλισμού"

Αν θέλετε να αυτοπροσδιορίζεστε ως σοσιαλιστές είναι δικαίωμά σας, αλλά σοσιαλιστής δεν είναι κάποιος επειδή το λέει αλλά επειδή το κάνει πράξη και εσείς στην πράξη μόνο σοσιαλιστές δεν είστε.

blogger 27 Μαΐου 2009 στις 10:50 π.μ.  

Φίλε stevenK, προτιμώ να είμαι σοσιαλιστής που παλεύει με το αδυσώπητο σύστημα της ελεύθερης αγοράς, παρά δεξιός που σηκώνει τα χέρια και κατεβάζει τα βρακιά στον καπιταλισμό!

StevenK 27 Μαΐου 2009 στις 11:17 π.μ.  

Αγαπητέ krogia όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση αν θες να αυτοπροσδιορίζονται.

Ένα κόμμα όμως προσδιορίζετε από τις πράξεις του. Το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της διακυβέρνησής του μετά το 93 εφάρμοσε την πιο ακραία μορφή νεοφιλελευθερισμού. Το ΠΑΣΟΚ άφησε την αγορά έρμαιο στους μεγαλοκαρχαρίες.

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας 27 Μαΐου 2009 στις 12:56 μ.μ.  

StevenK, σ'αρέσει δε σ'αρέσει ότι υπάρχει στην Ελλάδα και λέγεται "κοινωνικό κράτος" από το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη προέρχεται!

Ακόμη και οι κυβερνήσεις από το 1993 εώς το 2004, που λόγω παγκόσμιων καταστάσεων (κατάρρευση του Κομμουνισμού και στροφή προς πιο νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις) δεν είχαν ως νούμερο ένα προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή έκαναν έργο το οποίο θα μείνει στην ιστορία και το απολαμβάνουμε όλοι μας!

Το θέμα είναι ότι η ΝΔ τα τελευταία χρόνια ούτε έργο παρήγαγε, ούτε τις κοινωνικές ανισότητες κατάφερε να αμβλύνει (κάθε άλλο μάλιστα, κατάφερε να τις μεγαλώσει...) και μαζί με αυτά κατάφερε να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά.

85 δισ € παραπάνω χρέος μέσα σε 4μιση χρόνια! Όσα δηλαδή δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο από το 1993 ως και το 2004!

eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP