Τρίτη, 21 Απριλίου 2009

Και τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ...?

Αφού πέρασε η περίοδος που όλοι αμφισβητούσαν αν το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τις εκλογές,αλλά και η περίοδος που ο κόσμος (μετά από παραίνεση των Μέσων) ασχολείτο με το αν ήταν έτοιμο ή όχι για να κυβερνήσει τη χώρα, τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο του: "Ε, και να βγει το ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει?" . Αναρωτιούνται πολλά άτομα όχι αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι καλύτερο από τη ΝΔ (κάτι που θεωρείται πλέον αδιαμφισβήτητο) αλλά αν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και αν θα καταφέρει να περάσει το τεστ της μάχης με την καθημερινότητα (το οποίο δυστυχώς είχε αρχίσει να χάνει κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του).

Σε όλους αυτούς πρέπει να υπενθυμίσουμε πως πέραν του ότι το ΠΑΣΟΚ το 1993 είχε παραλάβει μια διαλυμένη οικονομία (με τεράστια επιτόκια δανεισμού της τάξεως του 25%, με πολλές χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, με μεγάλα ελλείμματα και δημόσιο χρέος, με μεγάλη ανεργία κοκ) και παρόλα αυτά κατάφερε και στην ΟΝΕ να μας βάλει και Ολυμπιακούς να οργανώσει και μεγάλα έργα ανάπτυξης να πραγματοποιήσει, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην Ιπποκράτους έχουν συσταθεί επιτροπές οι οποίες θα βοηθήσουν έτσι ώστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πιο εύκολα και ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Η πιο σημαντική από αυτές είναι η επιτροπή για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μόνο μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι δυνατόν και να περιορίσεις τη διαφθορά (περιορίζοντας ή ακόμη και εξαλείφοντας τις συναντήσεις μεταξύ κρατικών λειτουργών και πολιτών), να περιορίσεις τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή (μέσω των ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων), να περιορίσεις τις σπατάλες του δημοσίου αλλά κυρίως να βελτιώσεις την ταχύτητα αλλά και το επίπεδο εξυπηρέτησης και να μειώσεις την ταλαιπωρία του Έλληνα πολίτη.

Το λεγόμενο λοιπόν e-government σε συνδυασμό με ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα (που να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα) αλλά και με μία στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη θα μπορούσε να αποτελέσει το εργαλείο όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για τη δημιουργία ενός νεοελληνικού οικονομικού θαύματος.

Στο εσωτερικό συνεχώς μας μιλούσαν για το Ιρλανδικό μοντέλο. Το νεοφιλελεύθερο δηλαδή μοντέλο της απόλυτης ελευθερίας της αγοράς. Σήμερα όμως οι χώρες οι οποίες πλήττονται βαρύτερα από τις υπόλοιπες λόγω της κρίσης είναι αυτές. Κανείς δε μιλάει όμως για χώρες όπως οι Σκανδιναβικές που λόγω του κοινωνικού τους κράτους, της στροφής τους προς τις ανανεώσιμες ενέργειες και τις νέες τεχνολογίες αλλά και λόγω της επιρροής που ασκεί το δημόσιο στο χρηματοοικονομικό τους σύστημα έχουν επηρεαστεί λιγότερο από όλες και βγαίνουν σχεδόν αλώβητες από την κρίση.

Τώρα μπορεί κάποιοι να πουν πως η Ελλάδα δεν είναι Σκανδιναβία, ή πως οι Έλληνες και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε 100 χρόνια και χίλια δυο ακόμη μεμψίμοιρα... Σε αυτούς λοιπόν πρέπει να απαντήσουμε πως αν θέλουμε επιτέλους να μην αισθανόμαστε οι φτωχοί συγγενείς των υπολοίπων Ευρωπαίων έχουμε πραγματικά πολύ μικρά περιθώρια για να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Αλλαγές που αν δε γίνουν όσο το γρηγορότερο δυνατόν, θα βλέπουμε συνεχώς τη χώρα να διολισθαίνει και να κατρακυλά...


Share/Save/Bookmark

6 σχόλια:

krogias 21 Απριλίου 2009 - 4:45 μ.μ.  

Συγχαρητήρια. Τίποτε άλλο. Τέτοια κείμενα βοηθούν τους πολίτες να κατανοήσουν πιο εύκολα την πολιτική φιλοσοφία του Κινήματος.

Philomena 21 Απριλίου 2009 - 5:21 μ.μ.  

Den eimai fanatiki opados kamias politikis parataksis alla e-government + dikaio forologiko sustima mou akougetai san mia polu kali idea.
Thumbs up! :)

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας 21 Απριλίου 2009 - 5:38 μ.μ.  

Αφού σου ακούγεται σαν καλή ιδέα πάρε το αεροπλάνο και πέρνα από δώ στις 7 Ιουνίου!! :)

Admin 21 Απριλίου 2009 - 8:20 μ.μ.  

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Η ρήση του τύπου Και τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ άμα έρθει στην εξουσία...? είναι πολύ σωστή και την εκφράζουν ενδόμυχα και δικά μας στελέχη.
Εγώ προσωπικά δεν εκπλήσσομαι όταν την ακούω, και την ακούω συχνά.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι το ΠΑΣΟΚ του 93 που επικαλείσαι δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον ιδεολογικά.Το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να μιλάει για αλλαγή όμως αυτή δεν θα επέλθει ποτέ εάν δεν απομακρυνθούμε από το Αμερικάνικού τύπου φιλελευθερισμό ή έστω σολσιαδημοκρατικό σύστημα(δεν διαφέρουν και πολύ) που ακολουθούμε.
Όσον αφορά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ναι μπορεί να βοηθήσει, όμως είναι το επόμενο στάδιο,εάν δεν πραγματοποιηθούν βασικές αλλαγές στις δομές της Ελληνικής κοινωνίας μην περιμένουμε και πολλά από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Αυτή την στιγμή το κράτος διαθέτει κάποιες στοιχειώδεις υποδομές(πχ έκδοση πιστοποιητικών μέσω διαδικτύου) όμως δεν τις χρησιμοποιεί κανείς λόγω έλλειψης παιδείας και φόβου προς τις νέες τεχνολογίες.
Συνεπώς η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα Και Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ άμα έρθει στην εξουσία; είναι ότι θα κοινωνικοποιήσει το κράτος μέσω των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αφού όμως πρώτα επιμορφώσει τεχνολογικά την Ελληνική κοινωνία.

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας 21 Απριλίου 2009 - 9:19 μ.μ.  

Οι ημέρες που το ΠΑΣΟΚ πλησίαζε με τις πολιτικές του το νεοφιλελευθερισμό έχουν περάσει ανεπιστρεπτι! Τέτοιου είδους πολιτικές θεωρούνται ακόμη και από τους μέχρι πρότινως υπέρμαχους τους ξεπερασμένες και αποτυχημένες.

Διαφωνώ κάθετα, σε κάθε περίπτωση, με την εξομοίωση της Σοσιαλδημοκρατίας (όπως αυτή τη γνωρίζουμε στη Βόρεια Ευρώπη και όχι πχ στην Αγγλία...) με το Νεοφιλελευθερισμό.

Πάντως θα μπορούσε να γίνεται υποχρεωτικά η έκδοση διακαιολογητικών αλλά και γενικότερα η επαφή με το δημόσιο είτε μέσω Η/Υ για τους γνώστες, είτε μέσω ΚΕΠ ή ακόμη και μέσω αλληλογραφίας για τους περισσότερο φοβικούς...

Όσο για το τελευταίο που γράφεις (τεχνολογική επιμόρφωση των Ελλήνων) πάντως το ελπίζω, το εύχομαι αλλά και το θεωρώ δεδομένο. Κανένα έθνος δε θα μπορέσει να "σταθει" αν δεν κατέχει τις νέες τεχνολογίες. Η μη γνώση των νέων τεχνολογιών είναι η νέα μορφή αναλφαβητισμού! Οσο συντομότερα το κατανοήσουμε, τόσο καλύτερα!

krogias 21 Απριλίου 2009 - 9:31 μ.μ.  

Για το τελευταίο για "την τεχνολογική επιμόρφωση", μπορώ να πω ότι το ΠΑΣΟΚ από τώρα είναι σχεδόν έτοιμο, γιατί έχει την εμπειρία από επιμορφώσεις στελεχών σε νέες τεχνολογίες.
Εθελοντές Διαδικτύου ΠΑΣΟΚ - Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, έχουν κάνει πάρα πολλά βήματα και υπάρχει η εμπειρία.

eXTReMe Tracker

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP