Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Το παραμύθι της ανασφάλιστης εργασίας...

Το κομμάτι αυτό του Βασικού Σχολιασμού το αναδημοσιεύω, γιατί μου θύμισε μία πρόσφατη συζήτηση που είχα με κάτι φίλους (η οποία επαναλαμβάνεται πάρα μα πάρα πολύ συχνά!) για την ανασφάλιστη εργασία:

ΑΝΕΡΓΙΑ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, Η ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΙΚ, ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

1. Κάθε μέρα που περνά με την καταρρέουσα κυβέρνηση Καραμανλή στη θέση της, είναι μια μέρα χαμένη για το ασφαλιστικό σύστημα, την εργασία και την πραγματική οικονομία. Αντί για δίκαια μέτρα εξυγίανσης, επενδύσεις και κοινωνικό κράτος, έχουμε ρουσφέτια στους «ημέτερους», «γαλάζια παιδιά» στο Δημόσιο και χαριστικές ρυθμίσεις στους επιχειρηματίες. Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Υπουργού Απασχόλησης είναι ενδεικτικές του καταστροφικού για τον τόπο τρόπου που πολιτεύεται η κυβέρνηση:

α) Ανεργία. Την ώρα που η (επίσημη) ανεργία καλπάζει αγγίζοντας πλέον το 10% και διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι 140.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τις δουλειές τους στη χώρα μας, μέσα στην επόμενη διετία, η κυβέρνηση:

- Εξακολουθεί να διαφημίζει ως δικό της «πακέτο κατά της ανεργίας» χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρήματα του Ε.Σ.Π.Α. (Δ' ΚΠΣ) για την απασχόληση που παραμένουν αδιάθετα από το 2007! Αυτά είναι τα δις ευρώ για τα οποία μιλάει η σημερινή κυβέρνηση.

- Εξαγγέλλει, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, «προσλήψεις» και stage στο Δημόσιο, ως λύση για μια παραπαίουσα και κουρασμένη κυβέρνηση, που δεν ελπίζει παρά σε ρουσφέτια και ταξίματα. Αντί για σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας, έχουμε σχέδιο τροφοδοσίας του εκλογικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας.

- Η δε νέα εξαγγελία περί χρηματοδότησης μέσω κατάρτισης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που μειώνουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, γίνεται, σε αντίθεση με αυτά που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς καμία βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, χωρίς κριτήρια βάσει των οποίων μια επιχείρηση μειώνει τη δραστηριότητά της και, τέλος, χωρίς κοινωνικό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο δίνει ακόμη ένα άλλοθι σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κρίση προσχηματικά.

- Το Κίνημά μας έχει, εδώ και πολλούς μήνες, τοποθετηθεί ξεκάθαρα: η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται διογκώνοντας το δημόσιο με ρουσφέτια και ανασφάλιστα stage. Αυτή η πρακτική το μόνο που θα κάνει είναι να τινάξει στον αέρα τις αντοχές του δημόσιου. Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο αν δώσουμε κίνητρα, πραγματικά κίνητρα (π.χ. επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν κόσμο, και ιδίως νέους κάτω των 30 ετών που είναι τα βασικότερα θύματα της ανεργίας. Για αυτό και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου - όχι σήμερα, από τον περασμένο Νοέμβριο την οποία η κυβέρνηση απέρριψε...

β) Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Αφού επί μία πενταετία η κυβέρνηση κατόρθωσε να συρρικνώσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ από 50% της δραστηριότητας του σε μόλις 6%, θυμήθηκε ξαφνικά ότι θα δημοπρατήσει την κατασκευή νέων κατοικιών.

γ) ΙΚΑ. Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με εξοργιστικά ευνοϊκούς όρους.

- Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση Καραμανλή, συστηματικός κακοπληρωτής των Ασφαλιστικών Ταμείων, να χαρίζεται σε μπαταχτζήδες κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.

- Η κυβέρνηση επιβραβεύει την ασυνέπεια και την εισφοροδιαφυγή με νέα γενική χαριστική ρύθμιση χρεών του ΙΚΑ, αντί να συγκροτήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που απαξίωσε και να επανεισάγει το πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών που κατήργησε για όσες επιχειρήσεις πραγματικά έχουν πρόβλημα.

Και για να τελειώνει το διαπαραταξιακό παραμύθι με τις δήθεν δηλώσεις του Παπανδρέου για ανασφάλιστη εργασία- αφού καταφέρνουν να συμφωνήσουν και οι αριστεροί, οι οποίοι συνεχίζουν να μοιράζουν τα παραπλανητικά φυλλάδια, αλλά και οι δεξιοί οι οποίοι το αναφέρουν όποτε η συζήτηση έχει να κάνει με την εργασία και βρίσκονται σε δύσκολη θέση!

Διαβάζω στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του 2007:

Για τους νέους έως την ηλικία των 24 ετών και τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ έως την ηλικία των 28 ετών:

• Ειδικό τετραετές πρόγραμμα ένταξης των νέων, για πλήρη και 12μηνη απασχόληση, σ’ όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Γι’ αυτές τις θέσεις εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές, σε ποσοστό 100% το πρώτο έτος, 75% το δεύτερο έτος, 50% το τρίτο και 25% το τέταρτο έτος, καταβάλλονται από το κράτος και από άλλους πόρους που μπορεί να εξευρεθούν μετά από συμφωνία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

• Ουσιαστικά και όχι ρουσφετολογική και αντιπαραγωγική αξιοποίηση των προγραμμάτων STAGE, μετην επιδότηση θέσεων απασχόλησης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κυρίως από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τον σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για την μεταφορά γνώσεων και εμπειριών, με ενδοεπιχειρισιακή εκπαίδευση και κατάρτιση.

• Ένταξη στα δημόσια ΙΕΚ ή πριμοδότηση με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, για την ένταξη σε κύκλους εκπαίδευσης πιστοποιημένων ιδιωτικών ΙΕΚ.

• Οικονομική ενίσχυση για την εκκίνηση επαγγελματικής δραστηριότητας για αυτοαπασχόληση.


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP