Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Ένα δικαιότερο φορολογικό συστημα!

Η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της το 2003 και 2004, λίγο πριν πέσει ο λαός στην παγίδα και τον εκλέξει πρωθυπουργό, μιλούσαν για την ανάγκη ενός φορολογικού συστήματος που θα προωθούσε την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη! Ας δούμε λοιπόν μετά από 5 χρόνια τι πραγματικά κατάφεραν οι 3 φορολογικές μεταρρυθμίσεις του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού .

Το 2004, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ Καραμανλής και το τότε δεξί του χέρι Γ. Αλογοσκούφης έκαναν την πρώτη τους ''μεταρρύθμιση"! Σύμφωνα με αυτή μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές των μεγάλων εταιρειών (ΑΕ και ΕΠΕ) από το 35% στο 25%, και για τις μικρές επιχειρήσεις από το 25% στο 20%. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε η στήριξη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αφού η μείωση σε αυτές ήταν διπλάσια απ' ότι στις μικρές.

Στη συνέχεια η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τη μείωση του κεντρικού και του ανώτερου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων κατά 5%, σε βάθος χρόνου (από 30 σε 25% και από 40 σε 35% αντίστοιχα). Παράλληλα ενοποίησε τη φορολογική κλίμακα για εισοδήματα αμέσως μεγαλύτερα από το αφορολόγητο με την επόμενη -την κεντρική φορολογική κλίμακα- με αποτέλεσμα το διπλασιασμό περίπου του φορολογικού της συντελεστή. Αν λάβει κανείς υπόψιν του την εν λόγω "μεταρρύθμιση" και τη συνδυάσει με την αύξηση των έμμεσων φόρων όπως το ΦΠΑ αλλά και οι φόροι στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα, κατανοεί πως υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για μία άγρια φοροεπιδρομή εναντίον των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (που αφορούσε τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες μόνο) και η αντικατάσταση του με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, ακόμη και αυτούς με 1 σπίτι 80 τετραγωνικών και ένα πατρικό στο χωριό!) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προχειρότητες της φορολογικής πολιτικής, αφού πέραν του ότι και πάλι πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, υπήρξε αλλαγή στον υπολογισμό 2 με 3 φορές μέσα σε λίγους μήνες -ακόμη δεν έχει πληρώσει η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων για το 2008- και ανακοίνωση για νέα αλλαγή για το 2009!

Δε θα μπορούσα να παραλείψω φυσικά την παλινωδία της κατάργησης του αφορολόγητου των ελευθέρων επαγγελματιών. Λίγες εβδομάδες αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπερασπιζόταν την κατάργησή του με δημόσιες δηλώσεις του (εν μέσω αντιδράσεων από ελεύθερους επαγγελματίες και κόμματα της αντιπολίτευσης), ανακοινώθηκε η κατάργηση της κατάργησης(!!!) του αφορολόγητου αφού τελικά κρίθηκε ότι θα επιβαρύνει την ήδη ασφυκτική κατάσταση της αγοράς!

Είναι προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης για την οικονομική δυσχέρεια των Ελλήνων αυτή τη στιγμή αφού νόμισε πως τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να την έχει η πλατιά μάζα των μη εχόντων και όχι ο περιορισμένος αριθμός των εχόντων. Συνεπώς έχει υπαίτιο η κατάσταση της χώρας σήμερα, και αυτός δεν είναι η διεθνής οικονομική κρίση αλλά η φορομπηχτική πολιτική της ΝΔ και το αλαλούμ που επικρατεί στο οικονομικό της επιτελείο.


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP