Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Η αλήθεια για την πώληση της Ολυμπιακής...

Παρατηρώ πως τα τηλεοπτικά κανάλια, και κυρίως η κρατική τηλεόραση, παρουσιάζει την πώληση της Ολυμπιακής ως ένα τρομερό επίτευγμα, τα κέρδη του οποίου, λίγο ως πολύ θα σώσουν την ελληνική οικονομία. Μάλιστα ξέχασαν πως πριν κάποιους μήνες τα ίδια κανάλια κατηγορούσαν την MIG πως δεν είναι αρκούντως ελληνική, ούτε και αξιόπιστη, όταν είχε κάνει πρόταση για συνεργασία με τον ΟΤΕ.

Τα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση της, σύμφωνα με το δελτίο της Ρηγίλλης, συγγνώμη της ΝΕΤ εννοούσα, θα είναι τα 170 εκατ €, το τίμημα της εξαγοράς, περίπου 150 εκατ ετησίως από τις ασφαλιστικές εισφορές και το σπατόσημο συν ένα εκατ € την ημέρα που ήταν οι ζημίες της.

Και αναρωτιέμαι, δεν πλήρωνε η Ολυμπιακή σπατόσημο μέχρι σήμερα; Πλήρωνε, η τουλάχιστον έτσι έπρεπε. Μάλιστα η Ολυμπιακή είχε κινηθεί εναντίον του ελληνικού δημοσίου για το θέμα της αναγκαστικής μεταφοράς της στα Σπάτα, κάτι που είχε αυξήσει κατακόρυφα το κόστος των εγκαταστάσεων Δεν πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές; Πλήρωνε, η τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε.

Αυτό που παρέλειψαν να μας πουν από το κανάλι της Αγίας Παρασκευής είναι πως οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πολύ λιγότερες από τις σημερινές, επειδή το προσωπικό θα είναι μικρότερο. Επίσης παρέλειψαν να μας ενημερώσουν για το κόστος των αποζημιώσεων του αποχωρούντος προσωπικού, που υπολογίζεται περίπου στα 1,3 δισ. Αυτό χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος του προσωπικού που θα απορροφηθεί από το στενό δημόσιο τομέα αλλά και την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων που θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτήσουν άτομα 40-45 ετών για τουλάχιστον 30-35 χρόνια.

Αυτό δηλαδή που πετυχαίνει η εν λόγω ιδιωτικοποίηση είναι μόνον να μετακυλήσει τις ετήσιες ζημίες (κυρίως λόγω πλεονάζοντος προσωπικού) από την Ολυμπιακή στο ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να μπορέσει το κράτος να αναλάβει το κόστος, που όσο ήταν δημόσια η Ολυμπιακή δεν ήταν δυνατόν, λόγω Ευρωπαϊκού δικαίου.


Share/Save/Bookmark
eXTReMe Tracker
free hit counters

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP